Használt kazánok
faelgázosító kazán
Összes 1-25 kW 26-50 kW 50-kW felett
faapríték kazán
Összes 1-25 kW 26-50 kW 50-kW felett
pellet kazán
Összes 1-25 kW 26-50 kW 50 kW felett
olaj/ fáradtolaj kazán
Összes 1-25 kW 26-50 kW 50-kW felett
gázkazán
Összes 1-25 kW 26-50 kW 50-kW felett
vegyes tüzelésű kazán
Összes 1-25 kW 26-50 kW 50-kW felett
hőszivattyú
Összes 1-25 kW 26-50 kW 50 kW felett
termoventilátor
Összes 1-25 kW 26-50 kW 50-kW felett
bojler/ puffertároló
Összes 1000 l felett 301-1000 l 50-300l
kiegészítők
Összes 3 utas szelepek előégetők hidraulika szivattyúk keringtető szivattyúk pellet tárolók tágulási tartályok
ipari gépek
Összes elszívó rendszerek
toplista
információk
Gyakori kérdések
Ez a gyűjtemény a kazánvásárlás esetén gyakorta elhangzott kérdéseket hivatott megválaszolni.
Kérem nézze át aloldalunkat amennyiben kérdése merül fel. Ha nem talál
választ rá, tegye fel nyugodtan elérhetőségeink egyikén, meg fogjuk válaszolni.
  Miért érdemes használt kazánt venni a Profikazán.hu-tól?

Mert nem járhat rosszul. Vezető gyártók csúcsminőségű használt kazánjait kínáljuk, melyek évtizedekig tartó komoly fejlesztések eredményét képezik.

Minden kazántestre garanciát vállalunk, így Ön maximálisan be van biztosítva.

Üzletpolitikánk szerves része a kölcsönös elégedettség fenntartása. Hitvallásunk, hogy a legjobb reklám az elégedett vevő!

  Milyen fűtésüzemű kazán lehet ideális választás számomra?

Ebben a kérdésben bővebb segítséget a "fűtésfajtákról" menüpontban (felső menü) olvashat. Amennyiben kérdésére mégsem találja a válasz, keressen minket bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

  Kinéztem egy kazánt a Profikazán.hu-n de a szállítást nem tudom megoldani, mit tegyek?

A szállítás megszervezésében tudunk Önnek segíteni. Partnereinknek köszönhetően a legversenyképesebb árakon tudunk szállítani Önnek országszerte, de akár a határon túlra is el tudjuk szállíttatni kazánját.

  A Profikazán.hu-n meghirdetett olajkazánok alkalmasak fáradtolaj égetésére?

Ez a fáradtolaj minőségétől is függ, de általánosságban NEM. Az általunk hirdetett kazánok nem rendelkeznek speciális fáradtolaj égőfejjel, csak átalakíthatók ilyen üzemre is, melyet szakember tud kivitelezni. Jó minőségű fáradolaj esetén viszont elég lehet egy szűrőberendezés és egy fúvókabővítés a megfelelő üzemeltetéshez. Amennyiben az általunk hirdetett kazán rendelkezik speciális fáradtolaj égőfejjel, azt a leírásban minden esetben jelezzük. (Felhívjuk vásárlóink figyelmét, hogy a fáradtolaj felhasználásával, tárolásával és égetésével kapcsolatos jogszabályokról, engedélyek beszerzéséről tájékozódni szíveskedjék!)

  Mekkora kazánt vegyek? Hogy számolom ki a teljesítményigényt?

Egy 100 m2-es alapterületű épület, mely 2.8 m belmagassággal rendelkezik, 22 C° hőmérséklet fenntartása esetén 10.9 kW-os teljesítményű kazánt igényel.

Altalánosságban 100 m2-enként durván 10 kW a teljesítményigény. Ez persze nem pontos adat, függ a szigetelés és a fűtésrendszer minőségétől, az épület kialakításától stb…

Pontos adatokat energetikai mérnökök számításai biztosítanak, megközelítő adatokat viszont táblázatokból, kalkulátorokból is meg lehet megtudni.

Az alábbi linken talál egy ilyen kalkulátort:
http://nap-kollektor.hu/kalkulatorok/hoszukseglet-szamitas-kalkulator

  Mire jó a puffertartály? Miért fontos?

Kezdjük az elején, mi van ha nincs pufferunk? Begyújtunk kazánunkban ki milyen tüzelőanyaggal ízlés szerint, ebben az esetben ez nem is annyira fontos. Kazánunk bemelegedés után elkezdi fűteni a központi fűtővizünket… és itt el is érkezünk lassan a hagyományos rendszer első “hátrányához”, miszerint vegyes tüzelésnél hiába van nekünk termosztátunk, nem tudjuk gazdaságosan szabályozni a fűtővíz hőmérsékletét. Mert ugye a gázkazánt ki lehet kapcsolni (v. kikapcsol magától), de a vegyes tüzelésű kazánban lévő fa vagy szén ég tovább addig, amíg teljesen el nem ég. Így egy fő probléma a vegyes tüzelésnél a fűtővíz esetleges felforralása. Ezt ki lehet küszöbölni különböző módokon, huzatszabályzóval, biztonsági hűtőkörrel… .

De miért fojtsuk bele a drágán megvásárolt tüzelőanyagba a szuszt. Itt lép színre először a puffertároló. Miután kazánunk kellő képen felmelegítette a fűtőkörünket, egy termosztatikus váltószeleppel szépen átirányíthatjuk az előremenő kört a puffertárolóba, mivel ha már elértük eddigi tüzeléssel a lakás kívánt belső hőmérsékletét utána már “nincs rá szükség” a fűtés működtetésére. Hogy ne menjen kárba a tüzelő anyag égése, a puffertárolóban szépen elraktározhatjuk azt. Később pl. éjszaka amikor már senki nem szeret fát tenni a tűzre, és a lakás fűtőkörének a hőmérséklete visszahűl, akkor a pufferben tárolt hőt szépen a hőcserélőn keresztül úgymond visszaadjuk a fűtőkörnek. Ezáltal akár reggelig is szinten tarthatjuk a fűtőkör hőmérsékletét. Ne feledjük, minél nagyobb egy víztömeg, annál “nehezebben hűl ki”. Használati meleg víz vételezés is lehetséges a második hőcserélőn keresztül amivel esetleg megspórolhatunk egy elektromos vagy gázos vízmelegítőt. Átmeneti tavaszi, őszi időszakban napkollektorra kötött puffertárolóval az éjszakai fűtést is kiválthatjuk. Bizonyos modelleknél van lehetőség a tartály felső részében elektromos fűtőbetét elhelyezésére. Ez azért jó dolog, ha pl. a puffer tartalmát napkollektorral melegítjük, de télen borongós hetek után a tároló hőmérséklete már túl alacsony hogy HMV-hez használjuk, rásegíthetünk egy kicsit elektromos úton. További igen hasznos lehetőségek vannak még egy puffertároló kihasználására mint ahogy azt előbb is írtam. A teljesség igénye nélkül én most csak egy párat említettem meg, de kis utánajárással a többire is fényt lehet deríteni.
Forrás: kazanblog.hu

  Mekkora puffertartályra van szükségem?

Alapesetben fûtési melegvíztárolásra alkalmazott puffertartály térfogatát úgy kell megválasztani, hogy legalább 50 liter víz jusson a kazán fûtõkapacitásának 1kWh-jára.

  Mi az a kazánvédelmi kör?


Egy a korróziót elhárító, a kazán élettartamát nagy mértékben növelő berendezés.

Működési elve

55-65 C°-os hőmérséklet alatt egy thermoszelep vagy egy 3 utas motoros szelep segítségével lezárja a kazánvíz útját a fűtéskör felé. Ha elérjük az üzemi hőfokot, a víz "szabad utat kap".

Miért kell használni?

A berendezés nélkül a visszatérő ágon belépő hideg víz a kazán belső falán lecsapódást okoz, mely a lánggal kölcsönhatásba lépve savas kémhatásúvá válik. Ez nagy mértékben roncsolja kazánunk falát, így ezen spórolni nem okos dolog!

  Mi az a hűtőhurok (v. kazánvédelmi hőcserélő)?

Általában faelgázosító, de faapríték és vegyes tüzelésű kazánok kazántestjébe is süllyesztett hőcserélő egység, mely a kazánvíz túlmelegedése esetén hidegvizet áramoltat keresztül a kazánon, így kímélve meg azt.

  Miért jobb az inox bojler?

Az inox, azaz rozsdamentes acél egy élelmiszeriparban is elterjedt anyag, mely verhetetlen tartóssága mellett (rozsdamentesség) maximálisan higiénikus felhasználást tesz lehetővé.